SandraMariaLindqvist.blogg.se

Nytt namn, nytt syfte. Bilder. Funderingar. Inga läsare- inga problem.

Communication!

Publicerad 2013-08-30 19:48:19 i Allmänt,

Försöker få in lite fraser,ord och siffror på det lokala språket Marathi. Visserligen talar de flesta i Mumbai Hindi och/eller engelska men Marathi är det regionala språket och jag hoppas kunna lite Marathi innan jag börjar. När jag för 3 år sedan besökte Kina hade jag lärt mig några få fraser på mandarin med ett mycket tveksamt uttal. Jag upptäckte tidigt på min resa vilka fördelar det gav mig. Jag tillbringade mycket tid på landsbygden och många jag mötte kunde bara mandarin ( med Sichuan-dialekt). Jag är nog inte ensam om den upptäckten! :) Hoppas att den lilla Marathi som jag kommer hinna få in i min hjärna kommer hjälpa mig komma närmare människorna som jag ska jobba med/för :)
 
Hur gör man då?
Inför min resa till Kina skaffade jag en language-buddy och tittade på youtubeklipp i timmar. Men när det gäller marathi är det inte alls på långa vägar lika lätt att få tag på material för självständiga studier och jag har inte tillräckliga kontakter här i Malmö.
 
För att lära mig siffrorna på marathi har jag snickrat ihop ett memory där paren består av "svenska" och marathi siffror. Börjar lära mig men det är fortfarande svårt om marathi siffrorna råkar ligga på fel håll.
 
Varje dag tar jag 5 nya ord ur min dictionary som jag upprepar och gör minnesövningar till som ex ordet för lampa "diva". När jag tänker på en diva så tänker jag på en kvinna klädd i paljetter och med ett stort glittrande smil, hon lyser- precis som en lampa. Diva och lampa.
 
Jag har också tejpat små lappar med det fonetiska uttalet på mina möbler och saker i kylen :) Det tricket lärde jag mig från när jag gick på ett gymnasium med internationella studenter. Det gick inte att lämna en pryl i fred innan den var täckt med lappar!
 
Sen lyssnar jag en hel del på musik på marathi på spotify för att försöka få in en känsla för uttalet!
 
Det finns ett fåtal videos på youtube och jag har haft mest använding för de som lär ut hur man säger olika typer av frukter och grönsaker vilket är bra eftersom jag älskar indisk mat och kommer äta som en häst!
 
Boken jag använder mig av är: Marathi Dictionary och phrasebook av Daniel Krasa!
 
Nu ska jag ut och äta indiskt med en av mina finaste vänner så ha en trevlig kväll! <3
 
Shanti!
 
 
 


Vaccin!

Publicerad 2013-08-23 11:39:44 i Allmänt,

På internet finns hundra olika bud på vilka vaccinationer som man bör ta inför en resa till Indien. Jag gick till vaccinations-service i Malmö och kom överens med en sjuksköterska där om vilka vaccin som ska tas. Jag ska ta Hepatit A+B ( Som jag borde ha tagit för flera år sen...) Kolera och Tyfoidfeber. Malariaprofylax behövs inte eftersom jag ska tillbringa nästan all min tid inne i staden. För vissa områden i Indien kan man behöva ta malariaprofylax speciellt nu efter monsoonen. Risken att drabbas av Japansk hjärnencefalit bedömdes som väldigt låg men det kan vara aktuellt om man ska tillbringa mycket tid på landsbygden.
 
Idag tar jag min första dos Vivotif mot Tyfoidfeber :) Bara tre veckor kvar! Surrealistiskt!!!
 
 
 

Resesällskap?

Publicerad 2013-08-21 12:23:46 i Allmänt,

Fick inte bara en god nyhet (visumet) idag utan två! Min kompis Elisha som jag träffade på Borneo för 2 år sen planerar att besöka Indien i slutet av året <3 Wiiiiie... Länge efterlängtad reunion.
Bild från Borneo, Sipadan <3

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela