SandraMariaLindqvist.blogg.se

Nytt namn, nytt syfte. Bilder. Funderingar. Inga läsare- inga problem.

Communication!

Publicerad 2013-08-30 19:48:19 i Allmänt,

Försöker få in lite fraser,ord och siffror på det lokala språket Marathi. Visserligen talar de flesta i Mumbai Hindi och/eller engelska men Marathi är det regionala språket och jag hoppas kunna lite Marathi innan jag börjar. När jag för 3 år sedan besökte Kina hade jag lärt mig några få fraser på mandarin med ett mycket tveksamt uttal. Jag upptäckte tidigt på min resa vilka fördelar det gav mig. Jag tillbringade mycket tid på landsbygden och många jag mötte kunde bara mandarin ( med Sichuan-dialekt). Jag är nog inte ensam om den upptäckten! :) Hoppas att den lilla Marathi som jag kommer hinna få in i min hjärna kommer hjälpa mig komma närmare människorna som jag ska jobba med/för :)
 
Hur gör man då?
Inför min resa till Kina skaffade jag en language-buddy och tittade på youtubeklipp i timmar. Men när det gäller marathi är det inte alls på långa vägar lika lätt att få tag på material för självständiga studier och jag har inte tillräckliga kontakter här i Malmö.
 
För att lära mig siffrorna på marathi har jag snickrat ihop ett memory där paren består av "svenska" och marathi siffror. Börjar lära mig men det är fortfarande svårt om marathi siffrorna råkar ligga på fel håll.
 
Varje dag tar jag 5 nya ord ur min dictionary som jag upprepar och gör minnesövningar till som ex ordet för lampa "diva". När jag tänker på en diva så tänker jag på en kvinna klädd i paljetter och med ett stort glittrande smil, hon lyser- precis som en lampa. Diva och lampa.
 
Jag har också tejpat små lappar med det fonetiska uttalet på mina möbler och saker i kylen :) Det tricket lärde jag mig från när jag gick på ett gymnasium med internationella studenter. Det gick inte att lämna en pryl i fred innan den var täckt med lappar!
 
Sen lyssnar jag en hel del på musik på marathi på spotify för att försöka få in en känsla för uttalet!
 
Det finns ett fåtal videos på youtube och jag har haft mest använding för de som lär ut hur man säger olika typer av frukter och grönsaker vilket är bra eftersom jag älskar indisk mat och kommer äta som en häst!
 
Boken jag använder mig av är: Marathi Dictionary och phrasebook av Daniel Krasa!
 
Nu ska jag ut och äta indiskt med en av mina finaste vänner så ha en trevlig kväll! <3
 
Shanti!
 
 
 


Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela